Salgaardshøj, Vejby

Mellem 20 og 30 sommerhuse blev beslaglagt og der blev etableret et stort område med fire kanoner og nogle få bunkere.

Tysk betegnelse: Batterie Salgarshøj

Batteribetegnelse: M.K.B. 6./508

Enhed: 6/M.A.A. 508

Bevæbning:

  • 4 stk. 7,5 cm PAK 40M L.M. (serie nr.: 271/33, 272/35, 277/36, 284/49). Læs mere om kanonerne her
  • 1 stk. 2 cm A.L.K firling. (serie nr. W 54336 nr. 154, 365102 W 5879)
  • Det vides der var en 2 cm. tysk kanon “C/38”. Læs mere her

16) Bunkermuseum Hanstholm,

Selve anlægget var udført let nedgravet med kanonerne placeret på beton fundamenter. Bunker var delvis nedgravet og alt var forbundet med løbegange og godt kamufleret. Mandskabet boede i nedgravede anlæg hvor der var tang fyldte madrasser, borde, stole og selvfølgelig lokummer.

Helt ud til vandet var der etableret en udkigspost i et bunkeranlæg.

Placering af stillinger er meget usikkert og detaljeret kort kommer først, når jeg har fået bekræftet de nøjagtige placeringer af bunker og kanonstillinger. Ud fra fortællinger (Ole Blåkilde) kan det ses at mandskabsbunkerne var jordbunkere med tæmmer og fletværk. Løbegangene var overdækket med sløringsnet. Kanonerne stod på støbte fundamenter, støbt ind i skræntens overside med en bred åbning til at skyde igennem. Åbningen var smal så der var en svær trædør på siden.

Man gik ind på det afspærrede område lidt øst for kødmandsbutikken. Der var vagtstue i vist det første sommerhus på sidevejen ind i området.

Hele området var omgivet af flere lag pigtråd.

102) Ole Blåkilde,  Helsinge


47) Historiske kort på nettet, Geodatastyrelsen,

M 2527, Raageleje, Geodætisk Institut, 1934

Jeg har desværre ikke fundet nogle kort eller skitser og heller ingen luftfoto, så placering af anlæg antages af være som angivet her over. Kortskitse fra 1934 viser nogle veje som kan passe med skitsen fra kommissionens arbejde.


Nutiden:

Området er i dag proppet med sommerhuse overalt og havet har gnavet sig stille og roligt ind på kysten, så der er ikke meget at gå efter.

Stormene i 1988 nedbrød en del af skrænten og bragte også en gammel bunker frem. Den skulle efter sigende befinde sig nede på kysten ud for Salgaardshøj. Foto og detaljer kommer på, når jeg engang kommer op i det område.

Ref.: 100) sn.dk, Nordsjælland, Gribskov, 27. april 2014


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *