7,5 cm PaK 40 M

Det er uvist hvorfra i Danmark den viste kanon er fra, men det er samme type og sandsynligvis samme princip mht. opstilling. Det var normalt at grave kanonerne lidt ned og forstærke siderne med det materiale man kunne skaffe, som her med træstammer.

Skytten sigtede med den optik man lige nøjagtigt kan se th. For selve kanonrøret (der hvor der er et lille hul i armeringen foran) og den kunne derefter indstilles både højde og sideværts efter behov.

Opstilling som den viste ville typisk være forbunden med løbegrave mellem kanonstillingerne og ammunitionsoplaget.

Nationalmuseets Samlinger.

Oprindelsesland: Tyskland

Oprindelig anvendelse: Panserværnskanon

Fabrikant: Rheinmetall-Borsig

Konstruktions år: 1939 (1944)

Vægt i stilling: 2.680 kg

Elevation: -10 grader –  +40 grader

Max rækkevidde: 7.680 – 12.500 meter

Max. Skudhastighed: 12-15 s/min

Granat vægt: 5,7 kg

Mundingshastighed: 550 m/s

Bemanding: 5-7 mand

Anvendt på: Alleshave, Ordrup Næs, Ebbeløkke, Salgaardshøj, Nivå

Ref. 10) 56)


En ofte set kanon der oprindeligt blev fremstillet som skibskanon til mindre fartøjer. Den var ligeledes effektiv som panserværnskanon hvorfor den blev brugt i stor stil i kystbefæstninger rundt omkring i Danmark (fra 1944).

Den var opstillet på åbne betonbriske og forsynet med et beskyttende 10cm tyks panserskjold fortil (beskytter mod håndvåben ild og mindre sprængstykker). 10).

I alt blev 52 stk. kanoner af denne type overtaget af Søværnet efter krigen. De fik den danske betegnelse 75mm patronkanon (P K) L/45 M/40, som senere i 1952 ændres til 75mm kanon M/40 Sa. (Skibsaffutage) De genbrugte kanoner blev anvendt på en række af Søværnets skibe, som f.eks. minestrygeren SØHUNDEN, SØLØVEN og fregatten THETIS. Ud over det blev de anvendt ved kystbefæstningen på bl.a. Grønnedal og på Holmen, hvor man endnu kan finde 4 stk. salutkanoner på batteriet SIXTUS. 56). Denne ene af salutkanonerne har stået på Ordrup Næs.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *