Soldatens våben og udrustning

Det er begrænset hvad der er af arkivmateriale fra området, når det handler om soldatens våben, miner mv. Man kan dog udlede noget fra journalisternes beskrivelser og ud fra hvad man kan læse sig til at tilsvarende enheder havde.

Foto er fra Egholm museum

Håndvåben:

Pistoler:

Officererne havde lette håndvåben som f.eks. den berømte ”Luger” eller den lidt mindre kendte ”Walther P38”. De blev fremstillet i million antal og den dag i dag fremstilles masser af kopier, både til dekoration og leg 40)
P38 vejede 960 gram (tom) og havde plads til otte patroner i sit magasin. Under krigen blev der fremstillet en million af denne type.


Maskinpistoler

MP40 (også kaldet ”Schmeisser”) var det primære våben blandt officerer og befalingsmænd. Den var et robust våben (9mm kaliber) og med en sammenklappelig skulderbøjle fyldte den ikke så meget under transport og daglig tjeneste. Den vejede 3, kg og dens magasin kunne indeholde 32 patroner. Der blev fremstillet over en million af denne type i løbet af krigen.


Geværer

Hvilke geværer der blev brugt i området er lidt mere usikkert – der var erobret rigtig mange håndvåben i løbet af krigen og der var ikke unormalt at erobrede våben blev brugt af kystbevogtningen.

Foto viser GW41-M (Mauser versionen)

Det tyske standardvåben var GW41 (W) og senere i krigen GW43. Geværerne var infanteristens våben og var en enkelt skuds våben som ladede sig selv efter hvert skud (halvautomatisk repetergevær). De var simple at anvende, forholdsvis nemme at vedligeholde og de havde en god træfsikkerhed.
GW41 (W) var et ældre repetergevær med en længde på 1,2 meter og en vægt på ca. 5 kg. Det var tungt og kunne ikke måle sig med hverken Amerikanernes eller Sovjetiske håndvåben. Senere i krigen kom det tyske GW43. Det var på 1,12 meter langt med en reduceret vægt på nu 4,3 kg. Kaliberen var 7,92mm og de blev produceret i millionvis.


Maskingeværer

Til at beskytte stillingerne var det nødvendigt med et kraftigt og hurtigskydende våben, således at en indtrængen fjende kunne holdes på afstand.

Det primære våben her var det tyske maskingevær ”MG34” eller det mere moderne ”MG42”. De var så effektivt at den type (MG42) stadig benyttes rundt omkring i verden – Danmark bruger en videre udvikling helt frem til nutiden.

Maskingeværet var 1,2 meter langt og vejede ca. 12,1 kilo (MG42 vejede kun 10 kg). Det blev fødet af et patronbælte med ammunition (et bælte havde 50 skud, men de kunne sættes sammen i uafbrudt længde), som gjorder det nemt og hurtigt at arbejde med under feltforhold (i forhold til magasiner er patronbælter lettere og nemmere at håndterer). MG34 og MG42 brugte 7,92mm projektiler og som standard kunne de begge nå ud på 2.000 meter med ret god træfsikkerhed. Med kikkertsigte kunne de nå helt ud på 3.500m. Skudhastigheden lå typisk på mellem 800 og 900 skud/minuttet med MG34 og med den mere moderne MG42 var skudhastigheden steget til mellem 1.200 og 1.300 skud/minuttet.


Granater og miner

Miner var – og er stadig – en billig og effektiv måde at holde folk på afstand med. De meste simple blev bygger af et støbt betonrør med en sprængladning og en detonator der blev aktiveret ved træk, tryk eller anden påvirkning. En model af træ er også set og selvfølgelig de fabriksfremstillede, som typisk har en mere avanceret detonator.

Panser miner blev udlagt på strande og i områder hvor man kunne forvente tunge køretøjer. Disse miner kunne kun aktiveres at en tung belastning, så i princippet kunne man stå oven på den, uden de gik af.

Der var udlagt 782 miner i Nostrup. Typen er ukendt, men det er sandsynligt at det var personel miner. Se yderligere under ”Nostrup” andet sted på web-siden.

Tyskerne brugte flere forskellige typer håndgranater, men den bedst kendte og mest anvendte er typen med træhåndtag. Den var nem at håndtere og rimelig sikker, da man først skulle dreje et “låg” af i bunden og trække i en snor med en porcelænsknop før granaten gik af efter 4½ sekund.

Den danske hær brugte samme type, nogle år efter krigen.


Panzerfaust:


I en enkelt artikel er det nævnt at journalisten havde set flere Panzerfaust. Umiddelbart lyder det ikke sandsynligt, da det var et våben der kun var anvendeligt inden for kort afstand og det var primært tænkt mod panser, men der er set foto af tyske soldater i Danmark med denne type våben.

Foto herunder er viser en Panzerfaust bundet på en cykel – det var næppe tilfældet i nogle af de områder der er meldt om, men det viser tyskernes kreativitet og simple løsninger.


Støt Egholm museum

De har en fantastisk samling af tyske effekter fra krigens tid.

Besøg museets web side her!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *