Nationalmuseets Samlinger. Det er uvist hvorfra i Danmark den viste kanon er fra, men det er samme type der formodes at været brugt på f.eks. Røsnæs.
Den blev betjent af en bemanding på 6-7 mand, hvoraf de to stod bagpå (man kan se en plade der stikker ud bagtil) og en på hver side (grenen på foto dækker for en metalplade man kunne side på og der betjene kanonen – man kan dog se fodpladen nederst th. Ref. 18) Den øvrige personel sikrede ammunition.
Det er lidt usikkert nøjagtigt hvilke type flak artilleri der er tale om, på Røsnæs, men ud fra beskrivelserne fra den journalist der var at besøge området lige efter befrielsen (ref. 3) og ud fra “Kystartilleri i Danmark 1940-1945” 10) må der være tale om tysk produceret fuldautomatisk let luftværnskanon. Den blev også anvendt på andre anlæg, som f.eks. Hesbjerg hvor dette foto stammer fra (ref. 94)
Oprindelsesland: Tyskland
Oprindelig anvendelse: Luftværnskanon
Fabrikant: Rheinmetall-Borsig
Konstruktions år: 1943
Vægt i stilling: 2.780 kg kg
Max rækkevidde: 4.800 m
Max. Skudhastighed: 500 s/min
Granat vægt: 0,64 kg
Mundingshastighed: 840 m/s
Brugt i: Røsnæs, Hesbjerg
Ref. 10)
Note:
Den lidt specielle “tvilling kanon” var en tysk luftværnskanon beregnet til at bekæmpe lavtgående fly med. Den havde en høj skudhastighed (500 skud i minuttet) hvorfor den ligeledes var særdeles effektiv mod køretøjer, mindre fartøjer og ikke mindst infanteri.
Hej. Der stod også en på Fyns hoved stillingen. Vh Jens
Jeg har ikke kunne finde skytslisten for området. Hvis du har en, må du meget gerne sende det til mig. Fyns Hoved er beskrevet her: Fyns Hoved (Nordskov)