2 cm Flak Madsen

Man kan lige ane enden af løbet og kan se det runde sigtekort. De to “bøjler” er hvor man placerer sine skulder og man kunne derefter bevæge maskinkanonen rundt efter behov ved blot at flytte sig i ønskede retning. For at kunne sigte så præcis som muligt, skulle enden af den lodrette pind bag ved sigtekornet og centrum (kryds) passe sammen. Derefter justerede man selv mht. Afstand efter samme princip som på et gevær.

Nationalmuseets Samlinger. Det er uvist hvorfra i Danmark den viste maskinkanon stammede fra, men det er samme type som der blev b.la. anvendt i Odsherred området. (personen på foto er en Dansk frihedskæmper)

2 cm Flak Madsen (20mm R.K. L/60 M/40 & M/41)

Oprindelsesland: Danmark

Oprindelig anvendelse: Luftværnskanon

Fabrikant: Dansk Industri Syndikat

Konstruktions år: 1940 & 1941

Vægt i stilling: 310 / 308 kg

Max rækkevidde: Ukendt

Max. skudhastighed: 500 s/min

Granat vægt: 0,128 kg

Mundingshastighed: 850 m/s

Anvendt på: Alleshave, Ordrup Næs, Sjællands Odde/Gniben (dette er dog ikke bekræftet, da oplysninger blot indikerer at det er denne type.) Ref. 10)


Note:

For tiden var det en moderne nyudviklet luftværnspjece med en skudhastighed på hele 500 skud i minutter. Den blev ladet med tromlemagasiner med 60 skud i hver og var brugt på en del af den danske flådes skibe.

Kort tid efter besættelsen krævede tyskerne en del af disse udleveret (40 stk.) og efter 29. august 1943 fik de resten (28 stk.). De blev iøvrigt fremstillet under krigen af Dansk Industri Syndikat og leveret i stort antal til Tyskland. Deres styrke lå i at de både kunne anvendes til bekæmpelse af fly i lav højde, men også¥ til bekæmpelse af mindre fartøjer og infanteri. 10)

Efter krigen overtog Søværnet i alt 132 stk. 20mm kanoner fra de tyske efterladenskaber og de blev flittigt anvendt på både skibe og i land frem til 1962. 56)

Ud over de nævnt er det sandsynligt at der har været benyttet 2 cm firling luftværnskanoner på Røsnæs (ref. 4) men da der ikke er tilstrækkelige detaljer eller yderligere referencer undlades denne i denne bog. Det kan ikke udelukkes at der har været anvendt andre typer eller at enkelte typer har været varianter af de ovenfor nævnte, men da det er småt med detaljerne i arkiverne er dette her det bedste bud på hvad der har været anvendt i Odsherred området. 10) Dog er der noget der tyder på at der på Ordrup Næs blev anvendt 20mm Mauser rekylkanoner som luftværn. (Se under “Ordrup Næs”)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *