Yderby

Batteriet var et af de helt store – 4 kanoner på hele 24 cm. Anlægget var under opførsel da krigen sluttede, så den blev aldrig bygget færdig. 54) Læs mere om 24cm kanoner

Det var enheden 2./M.A.A. der var tiltænkt til at forrette tjeneste her.

De store kanoner var tiltænkt Fehmarnmrådet, nærmere bestemt Grenå, men da man vurderede at der ikke var nogle egentlige risiko i det område, bestemte man at den skulle forstærke nord kysten af Sjælland, som man mente var i risikozonen for et angreb.

Man opfattede Sjælland som særdeles vigtigt, så dette anlæg blev prioriteret højt. Beslutningen er registreret 5. januar 1945. 54)

Uheldigvis havde Tyskland mistet en vigtig producent at ammunition, hvorfor der kun var 250 skud til rådighed – det blev dog vurderet at være acceptabelt. Tabet af produktionsfaciliteten betød at man måtte stoppe projekter med etablering og udvidelse af kystbatterier på Wangerooge (tysk ø vest for Jylland), Læsø og Sjællands Odde. 54)

Da krigen sluttede, stod kanonerne på banegårds terrænet ved havnen i Nykøbing Sjælland og affutagedelene lå på en mark ved Søgaarden syd for Gniben. Det eneste man fandt interessant var kranen… Læs mere om sagen her.

Dette område er ikke særligt godt beskrevet i arkiverne, så har du skitser over anlægget, foto eller referencer, må du meget gerne skrive til mig


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *