De Lettiske soldater
Lytteposten
Skælskør lyttepost
På Møllebakken ikke langt fra Skælskør lå en tysk lyttepost.
Lytteposten er ikke fundet i andre kilder, men der er fint foto af området og en beskrivelse.
Området bliver befriet af Englænderne og fremvist at den lokale modstandsbevægelse.
Foto fra Frihedsmuseets fotoarkiv
Skælskør, Lettiske soldater
I den sidste tid af krigen var der 1.000 Lettiske soldater i området mellem Skælskør og Slagelse. De var frivillige soldater i tysk tjeneste og de var spredt i tre lejre i området. Alle tre områder “Kobæk Strand”, “Lundforlund” og “Tårnholm” behandles under Skælskør afsnittet. 67)
Da Tyskland besatte de tre Baltiske lande (Estland, Letland og Litauen) begyndte de at hverve soldater, som de havde for vane i alle besatte lande. Mange lod sig hverve som tysk soldat og soldaterne fungerede enten som egentlige frontsoldater eller som hjælpetropper i baglandet.
Omkring 2.000 af disse soldater havnede i Danmark i slutningen af krigen. De var stort set alle soldater der var sårede eller på anden måde ukampdygtig.
Da krigen sluttede var de mange Lettiske soldater et varmt emne. Sendte man dem til Tyskland, ville de med sikkerhed bliver overleveret til Sovjetunionen (sandsynligvis til den visse død i de mange krigsfangelejre i Ural). Danmark ønskede ikke at sende de mange Baltere hjem og de Britiske styrker ville først modtage dem i 1947. De blev sendt til en lejr hvor de blev demobiliseret og mange af dem flyttede senere til andre lande, hvor de kunne være i sikkerhed for Sovjetunionen.
Da de sidste flygtningelejre lukkede i 1952 fik de sidste Baltiske flygtninge (ca. 400) opholdstilladelse i Danmark.
Det vides at der blev taget en del foto af disse flygtninge af Holger Wraa-Jensen, men desværre har det ikke været muligt at finde dem i tilgængelige on-line arkiver. Hvis du ligger inde med foto eller referencer må du meget gerne kontakte mig, lige som jeg søger detaljer om de tre lejre.
Tyske soldater på landevej på vej hjem. Skovbakken ved Skælskør. 9. maj 1945
Foto og oplysninger fra Frihedsmuseets fotoarkiv