Radiokædestation
Allerede i starten af krigen blev området beslaglagt med henblik på etablering af radio kæde der gik fra Norge til Tyskland – den var så effektiv at man kunne etablere telefonkontakt fra f.eks. Wien til Oslo på kun fem minutter og den var så top morderne at den kunne håndtere 12-20 telefonsamtaler samtidig + mellem 20-30 fjernskrivere signaler af gangen. Ud over det kunne den ikke aflyttes.
Placeringen var på denne mark i udkanten af byen “Gudme” på Fyn. Gudme ligger ca. halvvejs mellem Nyborg og Svendborg.
Man ser tydeligt barakområdet og den lange tilkørsel ind til området, fra Gudme by.
Ref.: 82) http://imaps.mapserver.dk/ (indeholder kortmateriale fra RAF-luftfoto, 1945)
Danmark fik etableret en stribe stationer. De lå med max 60 km mellem dem og som det kan ses på skitsen, var de så fleksible at skulle den ene falde ud, ville de andre bare køre videre.
Anlæg beskrevet her på disse sider er:
Nostrup (Røsnæs, Kalundborg), Etterbjerg (Slagelse), Ærø¸ og Falster samt de to der var på Bornholm.
Efter krigen overtog RAF området – selve radiokæden var interessant for Englænderne, så de fjernede stort set alt fra både denne og de andre radiostationer.
Hvis du sammenligner med foto over lejren, kan men nemt se den aflange bygning th. og de to bygninger tv.
Jordvolden kan være et primitivt forsøg på at sikre nogle af bygningerne fra f.eks. sprængstykker. Det må været et godt gammeldags lokum man kan se forrest th.
Bemærk at de har forsøgt at pynte lidt rundt omkring – når man ikke havde vagt, må det ha’ været pokkers kedeligt, så de har nok skulle finde på noget at beskæftige folk med.
De to store master – de er ikke på foto fra 1945, så jeg antager de enten er skiftet ud under krigen til anden type eller taget ned som det første. Bygningen kan kun være den aflange bygning der er på skitse og foto herover.
Kilde:
Hvor andet ikke er nævnt: xx) Gudme lokal arkiv, med tilladelse.
Luftfoto (det i farver): 19) Google and the Google logo are registered trademarks of Google LLC, used with permission.