Klemensker og Gudhjem

Vang havn eller området syd for. Der var en havnevagt. Flere detaljer haves desværre ikke.

På Hammerknuden installerede den tyske flåde en radar af typen “Freya” for at overvåge farvandet mellem Bornholm og Sverige. En barak til mandskabet blev bygget i nærheden.

I dag er kun hyttens betonfundament tilbage.

Hvis man trækker en linje mellem Hasle og Tejn, finder man et område hvor der var en større samling radar installationer.

FuMG 62 Wurzburg Riese Radar ved Krusegård i Rutsker. Den nøjagtige placering er lidt usikker, men det formodes at den lå hvor vindmøllerne står idag.
Lige under denne, lå der en 40 meter høj roterende stålgitter mast, med Fire Freya radar antenner monteret. Stålgittermasten blev støttet af tre stålwirer, der var forbundet fra mastens top til store betonankre. Radaren havde en rækkevidde på op til 190km, såfremt flyene var i 6.000 meters højde. Radaren fik lov til at stå i mange år efter krigen.

Lidt længere nord-øst (i trekanten “Knarregårdsvej” og “Bredegadevej” lå en FuMG 404 / FuG 404. Det var en den af en Jagdschloss. Efter krigen da russerne kom, blev radarstationen ribbet for elektronik, med hjælp af (tilfangetagne) tyske radarspecialister.

Øst for Bredegadevej lå en Freya LZ A, JASMIN og en Würzburg-Riese, LINDWURM. E-radar. Den sidste var opstillet ved Sdr. Muregård, Klemensker. Parabolantenne 7,5 meter i diameter og anlægget havde en rækkevidde på 80 km. Radaren ledte jagerflyene så tæt til målet, at piloten selv kunne få øje på det eller finde det på flyets egen indbyggede radar.

Det sidste anlæg i området var en Freya Flammen Radar, beskyttet af en kraftig bur. En såkaldt Splitterschutz.

Når detaljer er fremskaffet kommer der kort og flere oplysninger, samt detaljer om de forskellige radar systemer.


Allinge Kirkegård

Krigskirkegården ligger i den østlige udkant af Allinge kirkegård og omfatter gravene for 55 tyske soldater og 5 flygtninge fra Anden Verdenskrig, som blev begravet i krigens sidste dage. De dødes navne kendes, men det er ikke længere muligt at fastslå nøjagtigt hvor de døde blev begravet. Derfor er navnene skrevet på stenplader i alfabetisk rækkefølge.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *